kirstineamato

A world of observations

Når strik bliver street

Skriv en kommentar

Rundt omkring i verden er mennesker blevet overrasket over en ny form for byforandring. Senest var det Christianshavnerne der en morgen i september vågnede op til en endnu smukkere Snorrebro. Broen var i nattens mørke blevet dekoreret af den islandske powerstrikker Tinna Pórudóttir Porvaldsdóttir.

 

Strikkefænomenet strikkegraffiti, hvor strikkeentusiaster dekorerer byrummet med strikkede tags, med den hensigt at forskønne og menneskeliggøre byrummet, er en verdensomspændende trend, der kan opleves i alle verdenshjørner.

Strik er i sig selv et gammelt håndværk. Men strik som streetart er, om end det har indtaget store byer som Tokyo, Berlin, New York og London nyt – og det er nu også blevet en del af det danske bybillede.

Der findes umiddelbart ikke nogen sikker definering af, hvad strikkeentusiasterne søger at opnå med deres udsmykning og kan måske netop af den grund nærmest betegnes som en blød afart af gadekunst.

I Gyldendals encyklopædi beskrives det sådan:

Yarn bombing, (eng. “garnbombardement”), strikkegraffiti, guerilla-strik, strik og hækling udført som kunst i det åbne rum. Yarn bombing begyndte som et undergrundsfænomen, en international “guerilla”-bevægelse, der siden har vokset sig til en international udbredt udtryksform med kunstnere i alle aldre, nationaliteter og køn, som skaber værker af garn for derefter at “donere” dem til det offentlige rum.”

billederne er lånt her

Når alt kommer til alt, så er strikkegraffitien med til at udfordre vores syn på bybilledet. Fænomenet taler til vores forståelse af, hvordan vi opfatter det miljø vi indgår i. Det tænder sanserne, giver os lyst til at røre og på den måde indgå aktivt med vores omgivelser. Det giver det grå nogle farver og varmer byen på flere planer. Og så skal der ikke altid så meget til for at skabe umiddelbare reaktioner og forandringer.

 

Når alt kommer til alt bliver bybilledet bare lidt sjovere når strik bliver street.

Se video om dekorationen af Snorrebro her

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s